Scouts en Gidsen Vlaanderen

Abonneren op feed Scouts en Gidsen Vlaanderen
Bijgewerkt: 1 uur 48 min geleden

Scouting brengt nieuw jaarthema in stelling op HO'18: Minder is Meer.

vr, 17/08/2018 - 14:18

PERSBERICHT   Scouts en Gidsen Vlaanderen maakt zich met de traditionele ‘Herfstontmoeting’ (HO) - op 24, 25 en 26 augustus - op voor de start van een nieuw jaar scouting. Dat weekend worden zo’n 4.000 leid(st)ers verwacht op De Hoge Rielen bij Kasterlee voor een inspirerend en geanimeerd weerzien na de zomerkampen.

lees verder

Voorafbestelling Jaarwerking 2018

wo, 01/08/2018 - 14:31

Bij de start van het scoutsjaar zorgt Hopper ervoor dat je je jaarkentekens en co makkelijk kan bestellen en afhalen op H.O.

lees verder

Water en vuurmaatregelen bij deze droogte.

wo, 25/07/2018 - 14:20

Zorg goed voor jezelf en elkaar op deze warme dagen. Voorzie een warmteactieplan

We geven je een overzicht van maatregelen rond vuur en watergebruik per regio. Verder krijg je ook wat tips die je best neemt.

lees verder

Waarschuwing warmteactieplan. Hou het hoofd koel.

do, 28/06/2018 - 17:24

De komende dagen voorspelt het KMI aanhoudende warmte. Da's natuurlijk beter dan regen. Maar een voorbereide scout of gids is er twee waard.

Zorg dat je zelf en je leden voorzien zijn op de hitte. Ook open vuur maken mag niet meer overal. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Wallonië geldt code oranje.  Informeer je bij het agentschap natuur en bos, op het gemeentehuis van je kampgemeente of bij de kampeigenaar.

lees verder

Eens vriend, altijd vriend.

ma, 25/06/2018 - 13:34

In december 2014 verstuurden we een eerste brief naar oud-leden en -leiding met het doel een netwerk van sympathisanten op te zetten die scouting een warm hart toedragen. Scouts en Gidsen Vlaanderen nodigde met dit initaitief uit om het draagvlak van scouting te versterken en als ambassadeur achter onze leiding te staan.

Ondertussen sloten 700 vrienden zich aan om het verhaal van scouting mee wakker te houden. We  verstuurden nieuwsbrieven en organiseerden ontmoetingsavonden om met elkaar in dialoog te gaan en mee de vinger aan de pols te houden.

lees verder

Scouting in tijden van kiezen ...

ma, 18/06/2018 - 10:15

Er komen andere tijden? Verkiezingen staan voor de deur, de campagnes zijn gestart, dat ontgaat geen rode duivel. Maatschappelijk engagement zit in het DNA van scouting. Het is dan ook niet verwonderlijk dat scouts en gidsen deelnemen aan het huidig politiek debat. Dat het vuur van scouting ook zo in onze samenleving brandend blijft, siert ons; tegelijk waken we er als nationale leiding over dat onze jeugdbeweging vrij blijft van politieke kleuring. Zodat iedereen zich vrij en welkom voelt.

lees verder

Wij zoeken een: Systeembeheerder Windows en Supportmedewerker

wo, 13/06/2018 - 16:18

Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw is één van de grote jeugdbewegingen in Vlaanderen met meer dan 80.000 leden en 95 personeelsleden op het nationaal secretariaat, onze acht jeugdverblijven en zes winkels. Om onze dienst informatica te versterken, zijn we op zoek naar een gedreven (m/v): Systeembeheerder Windows en Supportmedewerker

lees verder

Vaccinatie virale teken in Centraal- en Noord-Europa

wo, 06/06/2018 - 14:56

Enkele weken geleden werden de adviezen rond preventie bij tekenbeten in verschillende Europese landen aangepast. Er wordt nu aanbevolen om je te laten vaccineren als je naar bepaalde regio's gaat en wandelt en/of kampeert.

lees verder

Jeugdverblijf De Brink # toegankelijk voor iedereen

vr, 25/05/2018 - 13:59

Op 26 mei 2018 opent Scouts en Gidsen Vlaanderen tegelijk drie projecten die de toegankelijkheid op Hopper Jeugdverblijf De Brink bij Herentals verrassend verbeteren: onze nieuwe avontuurlijk verblijfsaccomodatie De Shelterbijhorende rolstoelpaden en volledig vernieuwd kampeersanitair.

lees verder

Geven zit scouts & gidsen in het bloed

zo, 20/05/2018 - 11:30

De pedagogische leiding steunt en deelt de oproep van het Rode Kruis naar jongvolwassenen om bloed te geven. Een ongeluk is vlug gebeurd; bloed geven ook. Check vandaag nog waar je bloed kan doneren via www.rodekruis.be/ongeluk ... We posten deze campagne daarom via sociale media van Scouts en Gidsen Vlaanderen. 

Bloed geef je bij het Rode Kruis

 

communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be 

Liften geregeld

di, 15/05/2018 - 11:11

In navolging van het groepsleidingscongres 'Scouting Rules' in 2017 werd de mogelijkheid om als scout of gids te mogen liften in vraag gesteld. Na verschillende onderzoeken en adviezen - zowel juridisch als praktisch - kwam de nationale leiding tot het besluit dat liften voor leiding in scoutsverband toegelaten wordt, mits het naleven van onderstaand kader. Voor leden blijft liften binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen een verboden activiteit. 

lees verder

Youthwork@pride2018

ma, 14/05/2018 - 16:22

De Belgian Pride Parade (of kortweg 'de Pride') is een grote optocht die elk jaar doorgaat in Brussel rond 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Duizenden mensen en tal van organisaties komen op straat om te tonen dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en/of genderexpressie. Met Scouts en Gidsen Vlaanderen staan we daar volledig achter en nemen we graag opnieuw deel aan dit evenement onder de noemer 'Youthwork@Pride'*.

lees verder

Tussen school en scouts: tijd van uw leven

wo, 09/05/2018 - 15:10

Onrust op de banken onder studenten in Gent en Leuven, laat ook de nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen niet onberoerd. Niet omdat de jeugdbeweging zich wil mengen in het breed debat over onderwijsvernieuwing; wel omdat een eventuele herindeling van het academiejaar stevig zou kunnen ingrijpen op de persoonlijke agenda van jongeren, en dus ook op hun buitenschoolse engagementen.

lees verder

Jongeren met een beperking in je groep kunnen ook leiding worden

di, 08/05/2018 - 16:17

Jongeren met een beperking krijgen niet vaak de kans om een actieve rol op te nemen in de samenleving. Dat is raar! Velen onder hen hebben immers goesting en talent om deel uit te maken van bijvoorbeeld een leidingsploeg.

lees verder

Verslagje verbonds(be)raad 5 mei

ma, 07/05/2018 - 15:28

Antwerpen, Zeescouting aan de Stroom, zaterdag 5 mei 2018. Onder een staalblauwe lentehemel - op visite bij district Schelde - wordt de aftrap gegeven voor de laatste verbondsraad van dit werkjaar. 120 DC’s, gouwverantwoordelijken en verbondsleiding verzamelden zich voor de ‘algemene vergadering’ van Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. Een debriefing van de agenda in vogelvlucht:

lees verder